Vremeplov

Marija Sibila Merijan – Pionirka izučavanja insekata

Marija Sibila Merijan (1647-1717) bila je nemačka naučna ilustratorka i entomološkinja. Verovatno je prva osoba koja je dokumentovala svoja zapažanja o insektima, a crtačka znanja stekla je od očuha koji je bio učenik slikara Georga Flegela.

Prvu knjigu prirodnjačkih ilustracija objavila je 1675. godine, a u njoj se bavila gusenicama. Opisala je proces metamorfoze različitih vrsta insekata. Pre njenih radova vladalo je uverenje da insekti nastaju spontano u blatu i nije se znalo ništa o njihovim fazama razvoja.

Krajem 17. veka Marija Sibila Merijan kreće na putovanje u Surinam, tada holandsku koloniju, kako bi izučavala egzotične vrste. U to vreme Holandija je samo muškarcima finansirala putovanja u kolonije. 

Jako Marel, portret Marije Sibile Meirjan iz 1679. Izvor: Wikimedia commons

Treba imati u vidu da su neki od njenih ilustratorskih radova bili čisto dekoativni i nisu zasnovani na posmatranju pravih biljaka i insekata. Ali, vremenom sve više uvodi naučni pristup u svoj rad tako da je opisala oko 186 vrsta insekata. Crtala je i paukove, žabe, zmije, iguane.

Klasifikacije leptira i moljaca Marije Sibile Merijan i dalje su aktuelne. Veći broj biljnih i životinjskih vrsta, ali pre svega insekata, dobio je ime po njoj. U romanu “Godina potopa” Margaret Atvud, izmišljena sekta Božji baštovani poštuje je kao svoje božanstvo.