Saznanja

Zašto nas komarci nerviraju?

Da li vas nervira kada pred spavanje čujete zujanje komarca? Da li ste se zapitali zašto vole da zuje baš kod ušiju? Zvuk koji čujete je zapravo lepet njihovih krila koja se veoma brzo pokreću, ali ovaj zvuk nema veliki opseg pa ga ljudsko uho opaža tek kada se insekti nađu u neposrednoj blizini.

Komarci zaista vole da lete oko naše glave jer ih privlači ugljen-dioksid koji izdišemo (registruju ga sa velike daljine), ali vole i druge delove našeg tela, samo što ih ne čujemo dok nam lete oko nogu.

Dobro je poznato da nas ujedaju samo ženke kojima je potrebna naša krv da bi imale energiju da legu jaja.

Kako bi odredila da li da vas “ujede” ženka koristi senzore na svojim nogama, a kako bira žrtvu još uvek nije sasvim jasno. Postoje pretpostavke da ulogu igra krvna grupa, ali ima i istraživača koji smatraju da nema osnova za tu tvrdnju. Da li ćete biti meta komarcima moglo bi da zavisi i od genetike, od toga da li se krećete ili mirujete, pa i od ishrane.

Odgovor na pitanje zašto komarci ujedaju neke ljude više nego druge verovatno se krije u hemijskim jedinjenjima koja stvaraju mikrobi koje svi imamo na koži ali različitog sastava. Jedna studija je pokazala da muškarci sa raznovrsnijim mikrobima nisu tako zanimljivi komarcima kao oni koji ih imaju manje.

Kada nas ženka komarca ujede, u našu kožu ubrizgava pljuvačku na koju imunski sistem reaguje svrabom, crvenilom i otokom, dok kod nekih ljudi može doći i do ozbiljnije alergije.

Među više od 3000 vrsta komaraca ima i onih koji ne ujedaju ljude već koriste samo krv ptica i gmizavaca.

Ujed komarca može doneti mnogo više od neprijatnosti jer su ovi insekti prenosioci mnogih opasnih bolesti, a smatra se da nema životinje koja godišnje ubije više ljudi. Sa druge strane, značajni su za ekosistem kao oprašivači i hrana za žabe, ptice, slepe miševe, pa čak i ribe.