Aktuelno

Indija na Mesecu

Lender indijske svemirske misije Čandrajan-3 uspešno se spustio na Mesečevu površinu u sredu, 23. avgusta, oko 14:30 po našem vremenu. Ovim uspehom Indija se svrstala u četiri svemirske sile koje su uspele da spuste letelicu na Zemljin satelit. Pre Indije, to su učinili Sovjetski Savez, Sjedinjene Američke Države i Kina. Sa druge strane, Indija je prva zemlja koja je letelicu spustila na Mesečev južni pol što je poseban izazov zbog kratetra i dubokih rovova. Inače, nedavno je i ruska svemirska agenicja Roskosmos pokušala da svoju letelicu Luna 25 spusti na južni pol, ali u tome nije uspela. Tačnije, ona se nekontrolisano srušila na Mesec 19. avgusta, dva dana pre planiranog mekog sletanja.

Ni Indiji ovaj poduhvat nije pošao za rukom iz prvog pokušaja. Naime, u okviru misije Čandrajan-2, 2019. godine lender sa roverom nije uspeo da sleti ali je orbiter ostao u orbiti i još uvek je aktivan. Misija Čandrajan-3 je lansirana 17. jula, a u orbitu Meseca je ušla 5. avgusta. S obzirom da je lansirana na manj moćnim raketama od onih koje su korišćene u Apolo misijama, letelica je morala da napravi najpre nekoliko krugova oko Zemlje kako bi dobila brzinu.

Foto: ISRO

Treba napomenuti i da je Indijska organizacija za svemirska istraživanja (ISRO) za ovu misiju izdvojila znanto manje novca od ruske agencije čiji se poduhvat završio bezuspešno. Taj skroman budžet iznosi oko 74,6 miliona dolara dok je ruski oko 200 miliona.

Iz lendera Vikram (čije ime znači hrabrost) izaći će rover Pragjan (mudrost), težak oko 26 kilograma. Lender i rover će imati oko dve nedelje da istraže okolinu dok ne nastupi lunarna noć za čiju hladnoću nisu dizajnirani.

Južni pol Meseca je značajan jer se pretpostavlja da na njemu ima vode u zaleđenom obliku, a prve takve informacije su dobijene tokom indijske Čandrajan-1 misije 2008. godine. Južni pol je neistražen, a prisustvo vode bi bilo od ogromnog značaja za buduće kolonije na Mesecu i potencijalne misije na Mars.