Prikazi

Darvin za decu

Čarls Darvin - Postanak vrsta

Autorka: Sabina Radeva
Izdavač: Laguna, 2020.

Treba li deca u školi da uče o teoriji evolucije? – pitanje je koje je u Srbiji postavljeno iznova pre nekoliko godina. “Ne treba čekati polazak u školu, mogla bi da uče i ranije” -. odgovor je koji nudi knjiga koju je nedavno, 211 godina nakon rođenja slavnog prirodnjaka Čarlsa Darvina, objavila izdavačka kuća Laguna. U pitanju je prevod dela “Postanak vrsta” koje je za kratko vreme osvojilo veći deo sveta, a čija je autorka londonska dizajnerka i ilustratorka Sabina Radeva.  

Upravo su ilustracije te koje će vas prve nagnati da ovu knjigu uzmete u ruke, ali pored lepote, ona privlači i temom koja je već vekovima delu javnosti zadivljujuća, a drugom delu najblaže rečeno kontroverzna. I jedni i drugi dokazuju da je ovakva knjiga i te kako potrebna danas. Možda čak više nego ikad ranije.

U doba kada odrasli ozbiljni i obrazovani ljudi u javnost izlaze sa doduše starom idejom da je teorija evolucije laž i da je kao takvu treba izbaciti iz škola i kada vam youtube kanal nakon svakog odgledanog kvalitetnog dokumentarca ili emisije predlaže plasiranje poneke teorije zavere sa naizgled sličnom temom, Radeva odlučuje da se obrati upravo najmlađoj publici i pruži im originalnu priliku da promisle o svetu oko sebe. Naime, ovo je, kako se navodi na sajtu izdavačke kuće Penguin Random House, koja je originalno objavila knjigu, prva slikovnica na svetu posvećena Darvinovoj teoriji evolucije. U isto vreme to je i prva slikovnica koju je napisala i ilustrovala Sabina Radeva, koja je pre nego što se posvetila dizajnerskoj karijeri završila i studije molekularne biologije na Maks Plank institutu u Nemačkoj.

Kako na svom sajtu Radeva kaže, posebno uživa u projektima koji spajaju umetnost i nauku, a prvi vetar u leđa za slikovnicu koja se bavi postankom vrsta dobila je na sajtu Kickstarter preko kog su joj oni koji smatraju da ovakva knjiga zaslušuje da evoluira, pružili finansijsku pomoć. Prošle godine knjiga je doživela svetsku premijeru, a ubrzo je prevedana na tridesetak jezika i sada je dostupna i na našem tržištu.

Osim sjajnih ilustracija i objašnjenja deci šta je Darvin svojom knjigom želeo da kaže, ova knjiga pruža i pogled na čitavu teoriju iz sadašnje perspektive. Naravno, zbog uzrasta kome je namenjena i dominacije njenog vizuelnog dela, prostora za detaljnija objašnjenja nema ali ih možeze pronaći u dovoljno meri da vas zainteresuje za dalja razmišjanja i čitanja. Ipak, i na malom prostoru Radeva uspeva da čitaoce upozna sa nekim od osnovnih ideja savremene biologije koje Darvinu nisu bile poznate a veoma su važne za evoluciju, i što je veoma važno, da ih upozori na nekoliko pogrešnih uverenja koja o ovoj teoriji vladaju i to pretežno među njenim protivnicima. Možda ne želite da vam neko otkriva deo radnje knjige koju nameravate da čitate, ali ovo verovatno već znate – niste nastali od majmuna.