Prikazi

Opomena čovečanstvu

Život na našoj planeti

Autor: Dejvid Atenboro
Izdavač: Laguna, 2021.

Ukoliko volite dokumentarce u kojima otkrivate lepote naše planete i čarobnu raznolikost života, ime Dejvida Atenbora svakako vam je poznato. Mada je duboko zagazio u desetu deceniju života, Atenoboro je veoma aktivan i konstantno snima nove očaravajuće filmove, a jedan od njih iz 2020. godine prati i ova knjiga, koja je vrlo brzo nakon svetske premijere prevedena i kod nas.

Može se reći da je Atenboro svojom posvećenošću, znanjem, sposobnošću da jednostavno i sa malo reči objasni neke od najvećih problema današnjice, pravi učitelj.

Kao i u celokupnom radu, kroz ovu knjigu nas uči da volimo život, osvešćuje nas na kako divnom mestu živimo, ali pre svega upozorava da naše ponašanje može od njega napraviti nešto sasvim drugačije i sablasno. Stalno je prisutna slika Pripjata, grada simbola grešaka koje čovek pravi. Međutim, knjiga nikako nije pesimistična već više otrežnjujuća jer Atenboro neprestano ponavlja da se još uvek možemo zaustaviti u uništavanju planete i početi da “sarađujemo” sa prirodom.


Kroz autorov dug život pratimo kako je svetska populacija rasla a uporedo sa njom se smanjivala površina sa netaknutom prirodom dok je koncentracija ugljenika u atmosferi sve veća. Međutim, iz ugla istorije zemlje i života ovaj ljudski vek je tek jedan trenutak, a u njemu smo uspeli mnogo toga da promenimo i pokrenemo procese koji vode ne samo uništenju okoline, već i nas samih. Da smo razumna bića možemo pokazati samo ako upotrebimo svoje spsobnosti da prognoziramo budućnost i uvidimo grešeke i počnemo da živimo drugaćije, sa mnogo manje sebičnosti.


Boljeg učitelja od Atenbora na tom putu nećemo naći i to ne samo kao pojedinci, već kao društva, međunarodne zajednice i celokupno čovečanstvo koje idući za svojim potrebama često zaboravi da iznad njega postoji nešto mnogo važnije – život.