Aktuelno

Prvi čovek u svemiru

Na današnji dan 1961. godine Jurij Gagarin je poleteo u svemir. On je u letelici Vostok 1 napravio jednu orbitu oko Zemlje i u svemiru proveo 108 minuta. Na neizvestan put je krenuo rečima “Поехали” što na ruskom znači “hajdemo”.

Pred Gagarinov polazak napravljena su tri saopštenja za medije, jedno koje će biti poslato ako let uspe i dva koja bi bila poslata u slučaju neuspeha.
Pred poletanje Gagarin je zviždukao popularnu patriotsku melodiju “Domovina sluša, domovina zna”.

Kako je izabran prvi čovek koji će poleteti u kosmos? U Sovjetskom Savezu je najpre napravljen izbor od 2000 vojnih pilota, a zatim je izbor sužen na njih 20. Sve pshiofizičke testove su uspešno prošli Gagarin, German i Titov. Presudne su bile Gagarinove lične osobine.

Prilikom Gagarinovog povratka u Moskvu napravljena je parada na Crvenom trgu koja je trajala 6 sati, a zatim je slavni kosmonaut krenuo na putovanje po svetu. Postao je zvezda i na istoku i na zapadu, a govorilo se da njegov osmeh “razvedrava Hladni rat”.

Prva poruka koju je Gagarin iz svemira poslao kontroli misije bila je “Zemlja je plava. Kako je lepo. Neverovatno je”.

Na svojim putovanjima je uvek govorio o lepoti planete a jednom prilikom poručio: “Video sam kako je prelepa naša planeta. Ljudi, čuvajmo i povećavajmo ovu lepotu, a ne uništavajmo je”.

U čast prvog čovekovog boravka u svemiru Ujedinjene nacije su proglasile 12. april Međunarodnim danom ljudskog svemirskog leta, a u Rusiji se ovaj datum obeležava kao Dan kosmonauta.