Svaštaroid

Top 10 hemijskih pesama

Poslušajte pesme koje hemiju predstavljaju kao zabavnu, šaljivu, zahtevnu i ozbiljnu nauku.

  • Chemists Know – University of California Irvine (Frozen – Let It Go Parody) – 2014

Fantastični hemičari sa Univerziteta Kalifornija Irvin – Departmana za hemiju su se potrudili da dočaraju šta sve to hemičare muči, čime se bave i kakve odgovore nude. To nije samo posmatranje obojenih rastvora u balonima i erlenmajerima, kako se često u serijama predstavlja. Jedan od muzički najjačih trenutaka u pesmi je o razumevanju Le Šateljeovog principa o ravnoteži u hemijskim reakcijama. Osim toga, zanimljivo je da pevač Đanmark Gracioli (Gianmarc Grazioli) na majici ima motiv Nikole Tesle.

  • The Periodic Table Song – ASAP Science – 2018

Vesela melodija kompozicije Kan-Kan poslužila je momcima sa Jutjub kanala ASAP Science da osavremene svima dobro poznatu verziju Pesme o elementima Toma Lera (The Element Song by Tom Lehrer). U spotu su fantastično prikazali svaki element, a refren je dovoljan da zapamtite trendove u periodnom sistemu elemenata.
Posebno zahtevna sekvenca ove pesme obuhvata elemente od atomskog broja 95 do 111. Kad ste već tu, poslušajte i njihovu obradu pesme Arijane Grande o disanju (Breathin – Ariana Grande).

  •  Lab Rules – ASAP Science (Dua Lipa – New Rules Parody) – 2018

Da saznate sve o lepom ponašanju u hemijskoj laboratoriji (čitajte – pravilima kojim se obezbeđuje bezbednost svih), poslušajte sjajnu obradu pesme New Rules. Osim dobro poznatih mantila i rukavica, saznajemo da su vezana duga kosa i zatvorena obuća obavezni u laboratoriji. Jedino pravilo koje u pesmu nije uključeno je da ne treba igrati i trčati po laboratoriji.

  • twenty one pilots – Chlorine – 2018

U video spotu pevač i bubnjar grupe twenty one pilots su tehničari koji opremaju bazene. Dok sipaju sredstvo za dezinfekciju vode, razblaženu varikinu ili natrijum-hipohlorit (NaClO) u bazen, nadgleda ih jedno stidljivo stvorenje sa belom dlakom. Kada je bazen konačno napunjen, stvorenje srećno uskače u vodu.

Jedno od tumačenja teksta pesme se odnosi na život zavisnika od psihoaktivnih supstanci, a drugo se ilustruje samoubistvo hemikalijama. U prenesenom značenju, pesma o hloru može se shvatiti i kao pesma o kreativnom procesu, koji je često iznurujuć i zbunjujuć, ali na kraju ispunjava srećom.

  • The Chemical Brothers – Galvanize – 2004

Ova pesma britanske grupe je bila toliko popularna, da su postojale i melodije za telefone sa zelenim ekranom. Sećate li se toga? U spotu trojica dečaka ofarbanih lica iskradaju se noću kako bi učestvovali u plesačkoj borbi u podzemlju rodnog grada. Tek kada ulaze u klub u kome se odvija takmičenje, svet više nije crno-beo, već pun boja. Na kraju ih hvata policija i svet je opet bezbojan.

Tekst pesme govori o tome da je vreme („Time has come to…“) za galvanizaciju, odnosno, vreme je da počneš sa svojim životom i ne suzdržavaj se („Don’t hold back“).

  • David Guetta – Titanium ft. Sia – 2011

Fantastična Sija Ferler (Sia Furler) sa Dejvidom Getom (David Guetta) izvodi pesmu o titanu. Kao što je poznato, ovaj element je inertna supstanca, otporna na dejstvo mnogih hemikalija.

U video-spotu, dečak se nalazi u srušenoj školi. Beži, jer otkriva da ima nadljudske sposobnosti, koje plaše i njega i okolinu. Na kraju, on je kao titan, brani se od armije ljudi koji ga okružuju sa svih strana.

Možda treba, a možda i ne treba, povezati prikaz dečaka sa Sijinim privatnim životom i mentalnim problemima koje je uspela da prebrodi.

  • Kate and Anna McGarrigle – NaCl – 1978

Ovu pesmu izdvajamo zato što, za razliku od drugih pesama koje govore o ljubavi kao hemiji između ljudi, Kejt i Ena Megerigel (Kate and Anna McGarrigle) pevaju o ljubavi između natrijuma i hlora. U ovoj pesmi saznajemo i o osobinama ovih elemenata pre i nakon reakcije.

Zahvaljujući susretu natrijuma i hlora, ima soli u moru. Osim toga, uvek možemo misliti na tu ljubavnu (hemijsku) vezu kada solimo hranu.

  • Imagine Dragon – Radioactive – 2012

Iako tekst pesme, pa i sam spot, uglavnom deluju apokaliptično („udisanje hemikalija“ i „radioaktivnost“), tekst zapravo govori o tome da treba da počnemo da radimo ono što volimo i da prihvatimo sami sebe.

Glavni pevač Den Rejnolds (Dan Reynolds) ovu pesmu shvata lično, jer u jednom trenutku svog života bio u dubokoj dilemi da li da nastavi da pravi muziku ili da nađe neki posao kojim će prehraniti porodicu.

  • System Of A Down – Toxicity – 2001

Ova lista ne može proći bez benda System Of A Down. Pesma je vrlo energična i govori nemirima i toksičnosti u gradovima. Grad može biti metafora za svet, jer planeta više nije toliko prostrano mesto. Ako se pesma posmatra iz ugla životne sredine, toksičnost verno prikazuje zagađenje.

  • Coldplay – The Scientist – 2002

Možda ova pesma nema direktne veze sa hemijom, ali ima sa naučnim putem otkrića i razvoja oblasti kojim se niko nije bavio pre.

„Nobody said it was easy
No one ever said it would be this hard
Oh, take me back to the start“

 

——————–

* Tekst je prvobitno objavljen u časopisu Pozitron, broj 14