Aktuelno

Arheološko nalazište Medijana ponovo otvoreno za posete

Arheološko nalazište Medijana u blizini Niša ponovo je otvoreno za posetioce nakon višegodišnjih radova. U prvim danima 2023. godine zabeleženo je izuzetno veliko interesovanje, pa je tako, prema rečima direktorke Narodnog muzeja Niš, Vesne Crnotravac, tokom novogodišnjih i božićnih praznika ovu lokaciju posetilo oko 10.000 građana. 

Naselje Medijana nastalo je krajem trećeg ili početkom četvrtog veka, najpre kao poljoprivredno gazdinstvo kakvih je bilo širom Rimskog carstva pored važnih puteva. Naime, Medijana se nalazila u pored trgovačkog i vojnog puta koji je povezivao Singidunum sa Serdikom i Konstantinopoljem.

Arheološko nalazište Medijana, foto: Narodni muzej Niš

U četvrtom veku Medijana menja svoju namenu i postaje velelepni letnjikovac o čemu svedoče ostaci vila, mozaika, statua i freski.  Arheološko nalazište Medijana je nepokretno kulturno dobro od izuzetnog značaja i predstavlja zadužbinu imperatora Konstantina Velikog. “U istorijskim dokumentima se navodi da je Konstantin veličanstveno ukrasio svoj rodni grad, a rezultati dugogodišnjeg istraživanja Medijane na najbolji način to potvrđuju”, kaže za Otkriće Vesna Crnoglavac, direktorka Narodnog muzeja Niš. 

Kako direktorka muzeja najavljuje, za ovu godinu su planirana istraživanja na lokaciji predviđenoj za izgradnju arheološkog centra i nastavak istraživanja termi. “Pored arheoloških istraživanja, kontinuirano se radi na zaštiti pokretnih nalaza, obradi materijala i njegovom publikovanju”, kaže Crnoglavac.

Tokom zime građani će moći da obiđu arheološki park svakog dana od 10 do 15 časova osim ponedeljkom, a posetioci mogu da vide vilu sa peristelom, terme, horreum-skladište i dve ranohrišćanske crkve. “Dostupni su mozaici u peristilu i banket sali vile sa peristilom, kao i mozaik iz vile sa konhama. U rekonstruisanoj zgradi muzeja izložene su skulpture koje su ukrašavale vilu, a predstavljena je
rekonstrucija banket sale”, naglašava direktorka muzeja i dodaje da je važno kontinuirano raditi na popularizaciji arheološkog nasleđa i širenju svesti o potrebi za njegovim očuvanjem.